Corpul răcitorului este fabricat din tablă galvanizată. Colectoarele sunt sudate din tuburi de oțel cu un tratament de suprafață cu vopsea sintetică. Suprafața de schimb de căldură este creată din plăci de aluminiu de 0,1 mm grosime întinse peste tuburi de cupru.
Tava de scurgere a condensului este fabricată din oțel inoxidabil. Răcitoarele sunt testate pentru etanșeitate cu aer la 2 MPa timp de 5 minute sub apă.
Răcitoarele sunt furnizate în mod standard într-un design stângaci cu o direcție a fluxului de aer și sunt echipate cu un colector de picături și o baie de condens izolată.
În cazul răcirii în două etape, este recomandabil să excludeți sifonul de picurare de la primul răcitor (comandați un răcitor fără sifon de picurare).
Viciu maxim admisibil 1,5 MPa
Nomogramele prezintă parametrii răcitorului pentru valori standard ale scăderii temperaturii apei, diferite debite de aer și diferite temperaturi ale aerului pentru apa utilizată ca agent frigorific.
Atunci când alegeți o locație în echipamentul de ventilație, se recomandă să respectați următoarele reguli: dacă agentul frigorific este apa, răcitoarele pot fi instalate în interiorul încăperilor încălzite în care temperatura nu scade sub zero (condiția principală este menținerea temperaturii aerului transportat).
Instalarea în exterior este permisă dacă agentul frigorific este un amestec care nu îngheață (soluție de etilenglicol). În acest caz, trebuie luată în considerare limita de temperatură pentru unitatea de amestecare servo, iar diagramele următoare pot fi utilizate pentru a determina parametrii răcitorului.
Răcitoarele pot fi utilizate numai într-o poziție verticală care să permită scurgerea condensului și aerisirea răcitorului. Asigurați-vă că răcitorul este accesibil pentru inspecție și întreținere. Un filtru de aer trebuie să fie instalat în amonte de răcitor pentru a-l proteja de contaminare (dacă nu este instalat în amonte de încălzitor). Pentru a obține o capacitate maximă de răcire, răcitorul trebuie să fie conectat în sens contrar curentului.
Răcitorul poate fi instalat în fața sau în spatele ventilatorului. Dacă răcitorul este instalat în spatele ventilatorului, se recomandă asigurarea unei zone între ele pentru a stabiliza fluxul de aer.
Utilizarea externă este posibilă numai dacă mediul de transfer de căldură este lichid (de exemplu, soluție de etilenglicol).
Pentru valorile de ieșire 1, 2, 3, nomograma este utilizată pentru a seta temperatura aerului din spatele răcitorului. Dacă temperatura la ieșirea 4 este egală cu sau mai mare decât temperatura necesară, răcitorul îndeplinește condițiile. Pentru parametrii de ieșire 1, 5, 6, nomograma selectează capacitatea maximă de răcire 7, debitul 9 și pierderea de presiune a apei 10 la debitul maxim.
Unitatea de amestecare corespunzătoare este selectată pentru debitul de apă 9 și pierderea de presiune 10 la acest debit. Nomogramele răcitoarelor indică condițiile nominale, etc. Debitul de aer corespunzător unui debit de 2,7 m/s, temperatura aerului de evacuare de +30°C, umiditatea relativă a aerului de alimentare de 40%, scăderea temperaturii apei de +60°C/+120°C (adică răcirea apei cu 60°C) și puterea maximă în aceste condiții cu debitul de apă și pierderea de presiune corespunzătoare. În aceste condiții, poate fi selectată o unitate de amestecare pentru răcitor. Pierderea de presiune a aerului este setată pentru toate răcitoarele în conformitate cu nomograma.
O supapă de purjare automată și o unitate de amestecare sunt furnizate ca parte a răcitorului. Accesoriile suplimentare nu sunt incluse în răcitor și trebuie comandate separat.Răcitoarele pot fi echipate cu accesorii care asigură următoarele funcții:
- controlul capacității de răcire.
- Răcitoarele sunt controlate de unități de amestecare.
- evacuarea condensului (sifon).
Răcitorul este întotdeauna echipat cu o trapă de condens. Fără un sifon, nu este posibilă evacuarea apei condensate din baia colectoare. Sifonul poate fi înlocuit cu o pompă de scurgere.